Til rygeren: Cigaretterne skader dit syn

De fleste af os ved, at rygning er skadeligt for kroppen. Vi ved, at vi ved at ryge optimerer vores chance for at få kræft, og vi ved, at vi forværrer betændelsestilstande og infektioner i kroppen. Dog er det alligevel ikke en grund til, at danskerne vælger at holde op med at ryge, og det er på trods af, at der reklameres med denne slags på selve cigaretpakkerne. Nej, danskerne er ikke bange af sig; der er flere og flere unge, der starter med at ryge, og alt for mange ældre ender med en sygdom på grund af rygning. Hvad de fleste ikke ved er, at rygning faktisk også påvirker vores øjne og vores syn. Helt enkelt findes der en sygdom, der kaldes AMD, og denne sygdom er skyld i, at mange mennesker – specielt ældre – får det, som man kalder øjenforkalkning. Øjenforkalkning er en til tilstand, der i dén grad påvirker livskvaliteten, da mange helt stopper med at kunne læse og skrive for til sidst ikke at kunne se. Sygdommen AMD skal man derfor ikke spøge med, og man skal tage sine forbehold, hvis man er ryger.

 Hvordan hænger rygning og AMD sammen?

Undersøgelser har vist, at rygere har cirka tre gange forhøjet risiko for at udvikle AMD sammenlignet med de, der ikke ryger. Dette er en høj risiko at tage, og det er derfor uforståeligt, at så mange mennesker fortsat bliver ved med at ryge. Desuden bliver risikoen for at udvikle diabetisk øjensygdom fordoblet, og mange rygere vil også på et eller andet tidspunkt i deres rygeperiode opleve at få tørre øjne, der svier og syner røde. Som ryger vælger man altså en masse helbredsmæssige ulemper til i stedet for at stoppe med at ryge.

Ønsker du sunde øjne og et godt syn?

Ønsker du at stoppe med at ryge, så du undgår AMD og andre øjensygdomme, kan du bestille en e-cigaret startpakke fra Smoke-it.dk. Vi råder dig til at vælge et godt syn fremfor cigaretterne.

Kommatering

Der er mange forskellige regler for kommasætning – der findes endda to forskellige former for kommatering. I det følgende, vil der blive taget udgangspunkt i det, man kalder for startkomma. Kommatering kan hurtigt virke som en stor mundfuld, men hvis man tager sig tid til at lære reglerne, er de slet ikke så uoverskuelige, som man har gået og troet. En type komma, som mange har stor succes med, er opremsningskomma. En type komma, der derimod volder større problemer, er kommaer før ”at” + verber i infinitiv. Meget kommatering handler om at være i stand til at identificere, hvad der er udsagnsled (verballed) og grundled (subjekt) i en sætning – der sættes nemlig komma mellem hvert sæt af disse (kaldet neksus).

 

Opremsningskomma

Opremsningskomma er egentlig ret ligetil, og det er også derfor, der er så mange, der har succes med det. Opremsningskomma går i alt sin enkelthed ud på, at man sætter komma imellem ord, der opremses. Det eksemplificeres i det følgende: ”Jeg bryder mig ikke om lam, oksekød, fisk, gris og kanin, da jeg er veganer.”
Det er altså såresimpelt – et enkelt komma imellem hvert opremsede ord, men intet imellem de to sidste, da de adskilles af et ”og”.

 

Komma foran ”at” – hvordan gør man?

Mange har hørt, at man skal sætte komma foran ordet ”at”. Det skal man også i mange tilfælde, men hvis ”at” efterfølges af et verbum, skal der ikke sættes komma. Reglen hedder, at man ikke sætter komma før infinitiv (infinitiv er grundformen af verber (udsagnsord) såsom at løbe, at springe, at hoppe og så videre).  Derimod sætter man komma foran ”at”, hvis ”at” efterfølges af et subjekt (navneord) – det eksemplificeres i det følgende: ”Peter var træt af, at rengøringshjælpen ikke gjorde deres arbejde ordentligt”. Her er der altså komma før ”at”, fordi ”rengøringshjælpen er et subjekt, hvorimod der i sætningen: ”Peter var træt af at rengøre toiletter” ikke er noget komma, da ordet, der efterfølger, ”at” er et verbum.

 

 

3 gode grunde til at vælge kontaktlinser

Næsten 70 % af alle danskere har så store problemer med synet, at de bruger briller eller kontaktlinser. Det er dog kun 350.000 ud af de cirka 2,9 mio., der bruger kontaktlinser. Vi har nemlig stadig tendens til at betragte briller som den oplagte løsning, og de fleste venter minimum et par år, før de kaster sig ud i kontaktlinser. Kontaktlinser har dog nogle helt klare fordele, som det er værd at overveje, hvis du bruger briller.

Passer til en aktiv livsstil

Kontaktlinser kan være en rigtig god løsning, hvis du er meget aktiv i din hverdag. Især hvis du bruger hjelm eller andet sportsudstyr, kan briller ofte komme i vejen eller blive skæve. Der er også stor risiko for, at dine briller bliver beskadigede af bolde, slag eller lignende, når du dyrker sport eller er aktiv på andre måder.

Hvis du dyrker decideret sport, hvor du sveder, oplever mange, at brillerne generer eller glider ned. Her er det en klar fordel at have et par kontaktlinser, som holder sig på plads i øjnene og ikke generer på ansigtet.

Går ikke i stykker

De fleste brillebrugere oplever at ødelægge et par briller en gang imellem. Det er ofte en dyr affære, og hvis du er afhængig af dine briller, kan det være nærmest umuligt at klare sig uden. Faktisk er det lige netop en af grundene til, at nogle skifter til kontaktlinser.

Det er nemlig væsentligt sværere at ødelægge kontaktlinser. Selv hvis du ødelægger en enkelt kontaktlinse, har du altid ekstra på lager. Det gælder især, hvis du bruger en-dagslinser, som alligevel skal skiftes hver dag.

Ikke mere duggede glas

En af de største gener i hverdagen, når man har briller, er duggende glas. Ofte skal der ikke mere til end en ændring i temperaturen – for eksempel når du kommer indenfor om vinteren – før brillerne er helt dukkede til. Ofte er det ikke noget stort problem, men afhængigt af dit arbejde, kan duggede briller være decideret farlige. Det gælder også, hvis de dugger til, når du bevæger dig i trafikken.

Kontaktlinser dugger aldrig til, og som regel bemærker du slet ikke, at du har dem i. Derfor vælger mange at bruge kontaktlinser til hverdag, hvor briller nemt bliver generende. Selvom du har kontaktlinser, kan du sagtens supplere med briller, når dine øjne er trætte eller du bare ikke lige gider at tage linser i. Du kan også vælge at prøve kontaktlinser i en måneds tid eller to, og før du køber det helt store abonnement. På den måde kan du finde den løsning, der passer bedst til dig.

Sådan ved du, at det er tid til at anskaffe dig læsebriller

Imens kroppen stadig er ung, så udvikler den sig, så den hele tiden bliver bedre og stærkere. Men når man når en vis alder, så begynder kroppen pludselig at gå i forfald. Dette er selvfølgelig forskelligt fra person til person afhængigt af ens gener, og det er naturligvis heller ikke samtlige af kroppens komponenter som falder sammen på en og samme tid. Men et af de steder hvor de fleste stille og roligt begynder at kunne mærke alderen er synet.

Nogen begynder selvfølgelig at skulle bruge briller, læsebriller eller kontakt linser tidligere end andre, men for de fleste begynder synet at svækkes en smule, når de bliver omkring de 40 år gamle. Da mange mennesker lever et helt liv uden at skulle bruge konventionelle briller eller kontaktlinser for at kunne se det meste af ens dagligdag, så er det derimod læsebrillen som mange danskere vælger først. Man kan nemlig godt se resten af ens omgivelser som normalt, selvom man måske har besvær ved at tyde de små typografier som både findes i bøger, blade, på internettet, eller hvor man ellers typisk læser ting og sager i sin hverdag. Hvis du begynder at opleve nogen af de ting herunder, så er det nok fordi, at det er tid til at skaffe læsebriller.

Når det bliver hårdere for øjnene at læse

Det er meget individuelt, hvor langt man kan læse, men med alderen begynder ens læseafstand langsomt at falde, og når man når de 40 år, så så er ens læseafstand faldet til omkring 30 – 40 cm. Derfor begynder det at blive hårdt for øjnene at tyde teksten, hvis man sidder med teksten lidt længere væk end ens læseafstand. Her vil det ofte kræve mere koncentration for at undgå, at teksten flyder sammen foran en.

Når du begynder at oplever hovedpine under læsning

Når det er så hårdt for øjnene at læse de små bogstaver, så er det selvfølgelig også hårdere for synsnerven. Og ligesom man kan overanstrenge alle ens andre lemmer, når man har arbejdet for hårdt, så kan man også overanstrenge ens øjne. Når ens øjne bliver overanstrenget, vil man opleve at få ondt i hovedet, hvilket man vil kunne undgå, hvis man benytter sig af læsebriller – hvis det er tilfældet så kan du finde læsebriller her.

Få det tjekket hos en optiker

For at være sikker på den styrke, man skal have, så er det en god idé at få det tjekket hos en optiker, så man ikke ender med at købe den forkerte styrke. Hos en optiker vil man også kunne få fat i den helt præcise styrke, man har behov for, hvilket man ikke altid kan i supermarkeder.

Få en bedre livskvalitet – lev livet uden briller og linser

Livet kan være meget irriterende, når man hele tiden skal tage hensyn til sine briller eller linser. Briller kan ofte være i vejen, især hvis man ligger ned og læser en bog eller ser TV, kan de være i vejen, og de kan sidde og gnave enten på næseryggen eller på siden af hovedet, så man ender ud med at få hovedpine. Men linser kan være mindst ligeså irriterende – de skal skiftes ud hver eneste dag, og det kan være enormt svært at få styr på teknikken til at få sat linserne ordenligt på plads i øjet. Derudover kan linser forårsage tørhed eller træthed i øjnene, og man kan måske derfor ikke holde ud til at have dem på i længere tid ad gangen.

Hvis du er en af de mange tusinder danskere, som hver dag bruger enten briller eller linser, og som er irriteret over dem, kan det have en skadelig effekt på din overordnede livskvalitet, og du kan gå rundt og blive træt og irriteret på grund af det. Derfor kan det være en rigtig god idé at overveje, om du ville få glæde af en øjenoperation, så du kan slippe for at bruge briller eller linser og dermed få en større livskvalitet.

Få en øjenoperation der passer til dit behov

I dag kan man få et væld af forskellige øjenoperationer, som passer til ethvert behov. Lige meget om du er nærsynet, langsynet, har en bygningsfejl eller har fået dårligt syn med alderen, kan det afhjælpes med en øjenoperation, der bliver tilpasset til dit specifikke behov.

Det første skridt på vejen til et liv uden briller og linser er at få undersøgt dine øjne, så din synsfejl kan blive identificeret, så du kan få den operation, der passer til dine øjne. Der findes flere forskellige klinikker, der kan hjælpe dig med dine øjne, men en af de største og mest kendte klinikker herhjemme er Memira.

Memira hjælper dig til et liv uden briller og linser

Når du får lavet en øjenoperation hos Memira, så er du sikret, at dine øjne er i gode og professionelle hænder hele vejen igennem processen. Hos Memira får du først lavet en gennemgående forundersøgelse, der sikrer dig det bedste resultat til dit behov, så du kan leve et liv uden briller og linser. Du kan læse meget mere om de mange muligheder, som du får hos Memira på deres hjemmeside, hvor du også kan finde informationer omkring priser, klinikkerne, behandlingerne m.v. Læs mere på Memira.dk.