Akupunktur og øjenlidelser

Akupunktur bliver mere og mere udbredt herhjemme. Den ældgamle behandlingsform fra Kina har vist sig at være rigtig god til at fjerne eller mindske smerter og andre gener i kroppen. Men akupunktur kan også bruges til andet end smertereducering. Flere studier viser, at der er gode resultater med at benytte akupunktur ved øjenlidelser som for eksempel AMD, grøn stær og grå stær.

Akupunkturens oprindelse

akupunktur og øjetAkupunkturen har sin oprindelse i den traditionelle kinesiske medicin også kendt under betegnelsen (TKM eller på engelsk TCM). For flere tusinde år siden – i Kina er der optegnelser helt tilbage fra 2000 – 3000 år før vores tidsregning – benyttede mennesker i hele Asien sig af akupunktur. Der er fundet akupunkturredskaber i oldtidsudgravninger fra både Japan, Korea, Sri Lanka, Pakistan og Indien. Akupunkturen stammer altså fra et meget gammelt behandlingssystem, der ud over nåle sat i akupunkturpunkter bygger på kost, positiv tænkning, åndedrætsterapi og plantemedicin. Der findes et klassisk kinesisk værk om akupunktur som hedder ”Den gule kejsers klassiker” som er på 800 sider. Værket er baseret på konkrete beskrivelser af en samtale mellem den gule kejser, som levede 2698-2589 før vor tidsregning, og hans rådgivere. Fra langt tilbage i tiden findes der udførlige beskrivelser af, hvordan man skal behandle både fysiske skavanker og psykiske ubalancer med akupunktur.

Hvordan fungerer akupunktur

Indenfor akupunktur som indenfor mange andre typer af alternativ behandling arbejder man ud fra meridianbanerne. Dem er der 14 af og de løber som energibaner i kroppen. De 12 meridianer kaldes for organmeridianer, da de er tilknyttet hvert sit organ i kroppen. De to sidste er mere overordnede baner – en for og en bag på kroppen – som løber i kroppens midterlinje. Tilknyttet meridianbanerne er akupunkturpunkterne. Dem er der over 360 af fordelt langs meridianerne. Punkterne er der, hvor meridianbanen kommer tæt på kroppens overflade og derfor kan stimuleres med en nål eller med tryk af hænderne. Det er, når energien i meridianerne blokeres, at der opstår smerter og sygdom. Ved at stimulere akupunkturpunkterne kan energien genoprettes og smerter og gener forsvinde.

Mange opgives af sundhedssystemet

I Danmark går mange mennesker rundt med øjenlidelser af den ene eller anden slags. Mange af dem oplever desværre at komme den lange og slidsomme vej gennem det offentlige sundhedssystem uden at blive hjulpet. Til tider bliver patienter ligefrem opgivet og får at vide, at de må lære at leve med deres øjenlidelse. Andre får at vide, at de skal tage medicin resten af deres liv. Ikke alle vil affinde sig med den besked og opsøger derfor en akupunktør med viden om øjenlidelser i stedet.

Specialiserede akupunktører

Der er nemlig akupunktører i Danmark, der har specialiseret sig i at behandle øjensygdomme med akupunktur. Det er både grøn stær og grå stær samt AMD – i folkemunde kaldt øjenforkalkning – der kan behandles ved hjælp af akupunktur. Når der behandles med akupunktur styrkes blodforsyningen til øjnene og nethinden, leveren og hele kroppen afgiftes. Øjenlidelserne kan ikke nødvendigvis helbredes fuldstændigt, men klientens syn kan bedres. En behandling med akupunktur mod en øjenlidelse tilrettelægges helt individuelt. Der er ikke to klienter, der er ens og derfor undersøges klienten nøje og, der tages højde for livsstil og medicinforbrug mm.

Afgiftning af kroppen = Godt for dine øjne

Den store forskel på den behandling en patient får i det offentlige sundhedssystem og den en akupunktør giver er, at inden for akupunktur giver man ikke vestlig medicin, men kigger i stedet på hele kroppen og på de steder, der eventuelt har betydning for det ramte område. Ofte vil akupunktøren sørge for, at der kommer en øget blodtilstrømning gennem – i dette tilfælde øjet – som afgifter det og resten af kroppen. Det fører ikke nødvendigvis til en helbredelse at gå til en akupunktør. Men det kan bremse forværringen af tilstanden og fjerne gener forbundet med tilstanden.