Hvad er langsynethed

Er man langsynet, vil man opleve at øjet er for kort i forhold til den optiske styrke, hvorfor selve genstanden man ser på er uklar når man kommer tæt på øjet, og genstanden ses bagved nethinden i øjet. Ved et normalt øje vil genstanden blive set lige på nethinden. Ved et normalt øje vil genstanden ses på forskellige afstande helt optimalt, grundet den elastiske linse, som sidder bagved pupillen. På denne måde vil øjet ved hvile få lyset rigtigt ind på nethinden som danner en skarphed af genstanden. Ved et øje, der er langsynet, vil øjet ikke bryde lyset nok i forhold til hvor langt øjet er, og jo tættere genstanden kommer på øjet jo mere rund vil øjets linse blive, og lyset stråler ikke nok til at blive samlet på nethinden, men derimod bag – hvorfor genstanden bliver uskarp, og man kan have problemer med at se genstandende, der er tæt på.

Når man er langsynet, kan man typisk se fint og klart på genstande, der er på afstand, men øjet kommer i vanskeligheder, når det gælder ting, der er tæt på øjet. Jo mere langsynet man er, jo længere væk fra øjet skal genstanden tages og placeres, før at øjet kan stille skarpt og få de rigtige lysindfald. Disse anstrengelser, kan ofte føre til hovedpine og at man mærker ømhed omkring øjnene. Børn derimod kan opleve andre tegn på langsynethed, blandt andet  kan de have tendens til skelen, så hold øje med disse tegn, da de ellers kan risikere at  få et dovent øje, hvis ikke de får behandling inden de fylder 6 år, som aldrig vil fungere helt optimalt igen. Unge derimod vil ikke altid vide, at de er langsynede, fordi deres linse i øjet er så fleksibel og elastisk at den simpelthen kompenserer for langsynethed. Jo ældre man bliver, jo mindre elastisk bliver denne linse, hvorfor man ofte er midaldrende før man ved at man er langsynet, hvis man ikke har været det som spæd.

Ser man på hyppigheden af langsynethed, kan man se, at langsynethed er meget hyppigt i befolkning. Både dem, der har en svær langsynethed, som skal behandles med enten briller, linser eller operation, og dem, der kun har en mild form, som ikke behøver behandling, før man kommer op i alderen. Når et barn bliver født, vil det være langsynet det første par leveår og derefter aftage lidt. Oplever man derimod, at det ikke aftager bør man få det undersøgt af en øjenlæge. Opdages dette ikke, kan barnet langsynethed give varige synsproblemer. Hellere opsøge læge en gang for meget, end en gang for lidt.  Derudover kan langsynethed også være arveligt, men kan stadig opstå uden nogle andre i familien har det, vær derfor opmærksom på dette.

Når man har tvivl om at man er langsynet, bør man gå til sin optiker, der kan af- eller bekræfte sine tvivl. Her vil synsstyrken i dine øjne målt med en autorefraktor, hvor du kigger ind i et billede på en maskine, og computeren kan ved hjælp af lys måle hvilken synsstyrke dine øjne har. Efterfølgende kommer du hen foran den berømte tavle, hvor du skal læse forskellige bogstaver højt, for bedre at vurdere hvilken glasstyrke, du skal have i dine briller/linser. Dine øjne vil på samme tid blive tjekket i en spalteramme for at være helt sikker på, at der ikke er nogle bygningsfejl i øjet og at øjet i sig selv ellers er normalt.  Når det kommer til brille/linse valg er det rart at vide, at plus-glas er til langsynede og omvendt minus-glas er til nærsynede. Et eksempel på synsstyrke kunne være, at hvis man kun kan læse en bestemt tekst eller lignende på en halv meters afstand, så vil man bruge styrken +2D. D står for dioptri, som er 1 divideret med synsafstanden i meter. Så du kan derhjemme selv prøve at se hvad du tror du skal bruge i styrke, men hos optikeren kan du få den helt konkrete styrke at vide.

Begandling af langsynethed

For at behandle langsynethed kan man altså vælge at bruge briller eller linser med styrke, men man kan også vælge at få foretaget en laseroperation. Laseroperationen foregår med lokalbedøvelse og varer 2 minutter pr. øje. Du vil med det samme mærke og se forskel og det kan derfor betale sig, hvis man ikke kan overskue at være bundet til et sæt briller eller at skulle købe linser til hver dag. Laseroperationen fungerer således, at der bliver åbnet et lille hul i dit øje, hvorefter laseren vil skyde ind i øjet og rette de ujævnheder og fejl op, som er inde i øjet, der altså gør at man er langsynet. Du vil få nogle øjendråber, og ellers skal du blot følge de retningslinjer de giver på klinikken, og du vil efter få dage være helt på toppen igen. Mange er friske til at tage på arbejde/uddannelse dagen efter. Opsøg derfor en optiker, hvis du kunne overveje operation, eller hvis du har de mindste tvivl om, at du kunne være langsynet.